Haat aan snoozen

Hele volksstammen zweren erbij, de snoozeknop op je telefoon. Heerlijk nog even snoozen! Je moet eruit om 06:30, maar hebt een wekker gezet om 06:00, 06:05, 06:10, 06:15, 06:20 en om 06:30. Want onnodig zes keer voordat je wekker afgaat wakker worden, is chill? Ik begrijp alleen echt niet waarom, ik haat snoozen.

 

In mijn ogen is snoozen onnodig vroeg wakker worden om daarna elke keer een nano seconde in slaap te vallen. Om vervolgens weer ruw gewekt te worden, waardoor je met een halve hartverzwakking keer op keer wakker schrikt. Als je dan op het punt bent dat je een halve beroerte te pakken hebt, dan ga je je bed uit. Volledig naar de klote, gebroken en totaal niet uitgerust.

 

Wat is hier in godsnaam relaxt aan?! Waarom zou je onnodig een half uur (of langer) voordat je je bed uit moet een wekker zetten, die je nog minimaal een keer of tien uit ramt. Bij mij roept dat alleen maar vraagtekens en lichte frustratie op. Ik heb minimaal zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Anders ben ik de volgende dag bokke chagrijnig en ben ik de hele dag moe. Slaap is voor mij heilig.

 

Ik zet ook een wekker, maar ééntje.  Ik ga rond 22:30 naar bed en om 06:00 gaat mijn wekker. Om 06:02 sta ik naast mijn bed. Ik word al mega chagrijnig als ik een half uur voordat mijn wekker gaat, wakker word om te plassen. Vaak probeer ik dan nog in slaap te vallen, maar dat lijkt nooit te werken. Dan kruip ik met veel tegenzin uit m’n heerlijke warme bed en houd ik mijn ogen dicht terwijl ik naar de wc toe schuifel. Om zo de slaap proberen binnen te houden. Als ik dan weer in bed lig en wakker schrik van de wekker, voelt het alsof ik helemaal niet geslapen heb.

 

Daarom kan ik me ook niet voorstellen dat mensen dit vrijwillig doen. Dat ze het als een cadeautje zien. Onnodig eerder wakker worden en een alles behalve uitgerust gevoel. Ook uit onderzoek is gebleken dat snoozen helemaal niet goed voor je gezondheid is. Waarom zou je het dan nog doen? Haat aan snoozen, ook wetenschappelijk bewezen.