Het nieuwe werken, wanneer beginnen we daar mee?

Sommige organisaties snappen het, wees goed voor je personeel en je personeel zal goed voor jou zijn. Maar er zijn ook zo veel bedrijven die dit niet snappen, die behandelen hun medewerkers als verijdelde zakken stront. Het nieuwe werken lijkt dan ook nog ver weg. Is het dan zo moeilijk? Is het dan echt teveel gevraagd om goed te zijn voor de mensen die voor jou werken?

 

Google is een van de organisaties die het goed begrepen heeft. Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens een hoorcollege een video te zien kreeg van het hoofdkantoor van Google. Het leek wel een paradijs! Een sportschool in het pand waar werknemers gratis gebruik van mogen maken, een oppasservice, pooltafels, lounge plekken, werktijden die je zelf in mag delen en je huisdieren mee nemen naar werk.

 

Nu snap ik ook wel dat Google een uniek bedrijf is dat lang niet alle bedrijven zo ver zijn, maar er zijn zat andere kleine dingen die werkgevers kunnen doen voor hun werknemers. Anno 2017 zou je denken dat thuiswerken en flexibele werktijden heel gewoon zou zijn. Dit blijkt voor veel bedrijven echter niet het geval. Waarschijnlijk omdat de wat oudere garde aan het roer staat en nog niet zo open staat voor het moderne werken.

 

Het is een stukje wederzijds vertrouwen. Als werkgever moet je je werknemers vertrouwen dat ze ook thuis hun werk uitvoeren. Daarnaast kom je er snel genoeg achter of medewerkers wel hun werk thuis doen. Hebben ze het vertrouwen geschaad? Dan mogen ze niet meer thuis werken. Maar geef je mensen eerst de kans, geef ze het vertrouwen om thuis te werken. Ik ben thuis bijvoorbeeld veel productiever dan op kantoor.

 

Ook blijven organisaties het moeilijk vinden om personeel aan te bieden om 32 uur te werken. Maar waarom? Als ik mijn werk ook in 32 uur kan, waarom wordt mij dan niet die mogelijkheid geboden? Bij veel organisaties werk je 40 uur of 40 uur. Als je één dag doordeweeks vrij bent, kan je ook zoveel doen. Je kan alle tandartsafspraken, doktersafspraken, APK keuringen, kappersafspraken etc etc. allemaal in die dag plannen. Nu moet alles op zaterdag want op zondag zijn nog veel bedrijven dicht. Dat scheelt ook weer voor de werkgever.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ontzettend belangrijk. Organisaties waar je nog twee wachtdagen hebt, geen reiskostenvergoeding krijgt, waar geen goede CAO is, waar de werkdruk krankzinnig hoog ligt, waar je niks krijgt voor overwerken maar dit wel van je verwacht wordt, waar je niet thuis mag werken, waar je vrije uren moet opnemen om naar de dokter te gaan, waar je salaris net boven het minimum ligt. Het is gewoon niet meer van deze tijd. Zorg goed voor je personeel, dan zorgen zij ook goed voor jou en de organisatie.