Het onverklaarbare fenomeen voetbal

Elke dag prijs ik mezelf gelukkig dat niemand in mijn directe omgeving houdt van voetbal. Ik begrijp het fenomeen ‘voetbal’ dat in Nederland leeft niet. Persoonlijk vind ik het oersaai om 90 (!) minuten lang naar 22 man te kijken die proberen een bal in het net van de ander te schoppen. En dan het geouwehoer en analyses na afloop van wedstrijden, er komt geen eind aan.

 

Helaas zijn de rollen op mijn werk omgedraaid. Aangezien ik in een technische sector werk, heb ik veel mannelijke collega’s. Deze collega’s houden wel van voetbal en praten hier dan ook vaak over. Het lijkt ook wel alsof er non stop toernooien en wedstrijden zijn (ik ben duidelijk niet op de hoogte). Maandagochtend is het bijna vaste prik. Zit ik net een beetje rustig wakker te worden, zijn mijn mannelijke collega’s al druk bezig om een doelpunt uitvoerig te analyseren.

 

Die eindeloze discussies, analyses, verhitte emoties en ander slap gelul. Ik word er helemaal gek van. Het lijkt nooit op te houden. Discussies over spelers, doelpunten, scheidsrechters, clubs, de wedstrijd, coaches, FIFA. Je zou toch denken dat op een gegeven moment alles wel gezegd is over een voetbalwedstrijd. Maar, helaas pindakaas, dat is dus niet zo.

 

Als ik naar een voetbal wedstrijd kijk, dan zie ik alleen maar arrogante en theatrale baby’s met een belachelijk hoog salaris. Ze vallen om het minste en geringste, lopen te huilen of te schreeuwen tegen/bij de scheidsrechter en duwen hun tegenstanders omver. Om vervolgens te doen alsof hun neus bloed. Als het dan iemand lukt om de bal in de goal te krijgen, dan volgt er een moment van uitzinnige vreugde. Het enige wat ik dan denk is, waarom krijg jij hiervoor een zes cijferig salarisstrookje?!

 

Begrijp me niet verkeerd, het is niet alleen voetbal. Ik vind alle andere sporten ook oersaai om naar te kijken. Maar daar blijven de discussies meestal uit, of men heeft het hier gewoon minder vaak over. Waardoor ik er weer minder last van heb. Ik snap gewoon niet wat er zo fascinerend aan is, het is maar een spelletje.