Ongesteld zijn is niet fijn

Elke maand is het weer zover. Het is als een vervelende ex waar je maar niet van af komt. Het maandelijkse feestje, lekken van onder, de rode zee stroomt over of aan de rode kledder zijn. Ongesteld zijn, een maandelijks terugkerende ellende die met een beetje mazzel gemiddeld 30 jaar van je leven in beslag neemt. Ongesteld zijn is niet fijn.

 

Daarom werd ik lichtelijk agressief toen ik een reclame van Always voorbij zag komen op tv met de slogan: Have a Happy Period. Mijn eerste reactie is, wie dát bedacht heeft, is zeker nog nooit ongesteld geweest. Want er is niks vrolijks aan ongesteld zijn. Nu hoef ik dit vrouwen niet uit te leggen maar voor de mannelijke lezers zal ik uitleggen hoe het ongeveer voelt om ongesteld te zijn en wat er allemaal bij komt kijken.

 

Ongesteld zijn begint met een achtbaan voor je emoties. Het ene moment moet je huilen vanwege een Wereld Natuurfonds reclame, het andere moment sta je te koken van woede omdat je collega te luidruchtig adem haalt. Vervolgens ervaar je een zeurende pijn die zich in je rug, buik, benen en hoofd bevindt. Die zeurende pijn wordt alsmaar heftiger waardoor je op een zeker punt alleen nog maar opgerold in een foetushouding in je bed wil liggen. Daarnaast stroomt er bloed uit je vagina waardoor je of een XL matras in je onderbroek moet plakken of een raket in je punani moet schuiven. Allebei niet bepaald comfortabel. Je hebt ineens mega vreetbuien en eet grote hoeveelheden drop, chocola, chips, snoep en andere rotzooi tot je misselijk wordt.

 

Ongesteld zijn is niet alleen emotioneel en fysiek zwaar kut, het is ook nog eens super kut voor je portemonnee. Helemaal als je uitrekent hoeveel het op jaarbasis kost om ongesteld te zijn. Elke maand koop ik een pak tampons met 32 stuks voor € 5,-, een pak maandverband voor ‘s nachts zodat mijn bed niet transformeert in een bloedbed (see what I did there?) voor € 4,- en één keer per kwartaal koop ik een doosje Aleve Feminax (pijnstillers) voor € 3,90. Dat is op jaarbasis € 123,60 en dat vind ik behoorlijk wat geld.

 

Waarom moet ik betalen voor spullen zodat ik een conditie kan behandelen waar ik zelf helemaal niks aan kan doen? Iets wat voorgeprogrammeerd is in mijn lichaam, waar ik geen enkele controle over heb. Waarom worden tampons en maandverband niet gezien als medisch hulpmiddel? Iets wat door je zorgverzekeraar vergoed wordt. En dan is er nog het taboe wat heerst rondom ongesteldheid. Er wordt over gefluisterd want het is niet netjes of geaccepteerd om openlijk over ongesteld zijn te praten. Men vindt het vies. Het is iets wat niet thuis hoort in beschaafde conversaties.

 

Dus nee Always, ik heb geen Happy Period en ik geloof ook niet dat zoiets bestaat. Always, Have a Less Crappier Period (just kidding). Ongesteld zijn is niet fijn.