Vrouwelijke stereotypen

Stereotypes. Er zijn er zoveel. Ze zijn een onderdeel geworden van onze cultuur. Door alle vrouwelijk stereotypes, vooroordelen en associaties zou ik mezelf bijna geen vrouw meer durven noemen. Ik voldoe namelijk aan bijna geen enkel vrouwelijk stereotype, buiten het feit dat veel van deze stereotypes regelrechte onzin zijn. Ben ik dan nog wel een “echte” vrouw?

Vrouwen horen thuis achter het fornuis

Dit stereotype is zo oud als de weg naar Rome. Als vrouw zijnde hoor je in de keuken achter het fornuis. Want de vrouw kookt en zorgt zo voor haar gezin. Ik daarentegen kan niet koken. Ik raak in paniek als ik meer dan twee pannen op het vuur heb staan en ik ben twee uur bezig om één ui te snijden. Gerechten met meer dan vijf ingrediënten, daar begin ik niet eens aan. Gelukkig heb ik een keukenprins thuis, die staat achter het fornuis. Emancipatie? 😉

Vrouwen zijn beter in multitasken

Menig vrouw is behoorlijk trots op het feit dat ze kan multitasken. Make-up opdoen en tegelijkertijd lunch klaarmaken en kijken naar het nieuws op de tv. Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat multitasken niet bestaat. Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen die multitasken hun werk juist minder goed doen omdat ze zich moeten concentreren op meerdere dingen tegelijkertijd. Daarbij ben ik gezegend met mijn vermogen om mezelf volledig af te sluiten. Als ik tv kijk, een boek lees of op m’n telefoon bezig ben dan hoor ik niks meer. Tot grote frustratie van de mensen om mij heen die eerst drie keer “EVA!” moeten schreeuwen voordat ze überhaupt mijn aandacht hebben.

Vrouwen zijn het zwakke geslacht

Tja wat zal ik hier eens over zeggen. Volgens mij is dit stereotypen alleen maar ontstaan omdat bepaalde mannen graag vrouwen willen kleineren om zichzelf beter te voelen. Of omdat ze zich aangevallen voelen op hun masculiniteit en ego. Letterlijk dus op hun pikkie getrapt zijn. Zonder vrouwen, zouden er geen mensen zijn. Als mannen kinderen zouden krijgen, dan waren we al honderd keer uitgestorven. Want wanneer mannen ziek zijn dan doen ze net alsof ze half aan het doodgaan zijn, ook al is het gewoon een verkoudheid.  Vrouwen gaan dan gewoon naar hun werk toe. Na alle ellende, vernedering, pijn en ongelijkheid die vrouwen al hebben moeten doorstaan (wat nog steeds vrolijk doorgaat), durf ik toch wel te zeggen dat vrouwen juist het sterke geslacht zijn.